Пейзажна фотография

Пейзажна фотография – моята голяма любов!

Всичко започна преди доста години с едно качване до 7-те Рилски езера. Бях студент и до този момент преживелиците ми свързани с планината се ограничаваха до някоя хижа, задължително с асфалтов път и пристигнали там с автомобил. Не е имало кой да ме заведе по-рано. За родителите ми планинарите са „баир-будали“ и не съм имал възможността като дете да се сблъскам с чара на планината. Може и по-добре да е така, защото ако ме бяха водили насила (децата задължително не искат същото като родителите – моите синове не мога да ги накарам да се качат и до Черни връх), то може би и до ден днешен нямаше да се влюбя така силно в Нея!

Първите години като „баир-будала“ бяха само за спорта – дет се вика. Нямах фотоапарат и не изпитвах нужда от такъв. На моменти ми се ще да се върне това време, най-малко за да ми олекне раницата с 5-6 килограма 😉

Не си спомням точно кога си купих първата „сапунерка“ – беше още в зората на дигиталната технология – спомням си само, че беше Канон с 2мп матрица.  Мониторите все още бяха основно 15″ – тръби, тук там имаше щастливци с 17″ – също тръби. Та по това време това първо фото-докосване ми се струваше направо извънземно. Така се влюбих за втори път (извън жената имам предвид 😀 ), а най-хубавото бе, че двете ми любовници се разбираха прекрасно заедно – планината и фотографията, дълго време само аз не се вписвах в картинката 🙂 .

След още няколко компактни проби, дойде ред на първия DSLR – Sony α200, открих www.alphaforum.net и нещата се започнаха… След още няколко смени на тела и системи и безброй обективи, в момента твърдо знам онова, което в началото на всеки начинаещ любител фотограф се струва пълна лъжа, а именно, че не техниката прави снимката, а задапаратното устройство – именно той – фотографинът! Безспорно техниката помага, но тя е просто инструмент.

Е двете любовници все още се разбират напълно, вече и аз не съм съвсем излишен между тях, само времето дето се скъсява с всяка година. Но докато има сили в краката и въздух в дробовете, аз, макар и все по-рядко, ще бъде Горе, а дни по-късно ще показвам и на Вас какво съм видял.

Ще се постарая под всяка снимка в галериите да давам и кратко описание на мястото и използваните техники за заснемане.

Бъдете търпеливи и се наслаждавайте на всеки миг!

 Галерии:

kota0kota1800atnightabroad