Авторски права и сватбена фотография

Авторски права и сватбена фотография

Авторските права върху дадена снимка са малко пренебрегвана тема и особено в България никой не обича да се съобразява с такива неща. Това, кой е автор на една снимка, кой е нейния собственик, кой може да я използва и по какъв начин, са тъмни понятия и много често не си правим труда да проверим, а и не ни интересува. Логиката на повечето хора е, че щом нещо го има достъпно в Интернет, то е за ползване и то безплатно.

Всъщност съвсем не е така! Всички тези въпроси, както и въпросите от другата страна – кой може да бъде сниман и кой не, та всичко това се регулира от Закона за Авторското Право и Сродните му Права (ЗАПСП), както и от договора за фотографски услуги, сключен между фотографа и клиента (младоженците). За да не стават много общи приказки, в тази кратка статия ще говорим в частност само за сватбената фотография.

Договор за фотографски услуги – що е то и има ли почва у нас?

Реално погледнато договор винаги има. Дори да няма подписано нищо черно на бяло, устните уговорки са един вид договор и макар и трудно доказуеми и издържани пред съда, те имат същата сила, както и нотариално заверен договор! Разбира се, писменият договор си има своята сила и аз като човек обичащ „играта на светло“, предлагам такъв. Може да се запознаете предварително със самия договор като го изтеглите от тук! Опитал съм се да го подготвя по такъв начин, че да е достатъчно честен и безпристрастен и за двете страни. Ако нещо в него ви притеснява или не сте съгласни с някоя клауза – с удоволствие ще го обсъдим.

Но да се върнем на авторството и правата върху снимките в сватбената фотография. ЗАПСП казва, че авторското право върху снимките, които е създал принадлежи на фотографа (чл.5 и чл.13) и той сам решава как да използва снимките си (чл.15, ал.1, т.1).

От чисто човешка гледна точка обаче, според мен, това подлежи на предварителна договорка. В договорът, посочен по-горе, съм включил клауза, която ми дава правото да използвам част от снимките с рекламна цел на моята работа. Нека това не ви притеснява! Ако предварително ми кажете, че не желаете да се виждате на сайта ми или във Фейсбук страницата ми, то не се притеснявайте. Аз всячески ще се постарая да изпълня всички ваши желания. Тази клауза е там просто в случай, че възникне недоразумение. Дори и предварително да не сте имали против, или да не сте прочели внимателно договора, а впоследствие решите, че не желаете да публикувам ваши снимки, то аз ще подходя човешки, стига и вие да се отнесете по същия начин.

Съгласно ЗАПСП вие, ако не е уговорено друго, сте длъжни при използването на предоставените ви снимки, да споменавате мен като техен автор. Да не говорим, ако решите да ги използвате с комерсиална цел. Бога ми, това са пълни глупости! Правете каквото желаете с Вашите снимки. Ако в бъдещето реша, че съм прекалено добродушен като фотограф и клиентите ми не заслужават това доверие и „благосклонност“, то ще се върна и коригирам тази статия. На този етап няма от какво да се притеснявате. Свободно може да качвате снимките, които ще получите във Фейсбук, без да им слагате мое лого. Можете и да ги разпечатате на билборд за първата си годишнина – нямам нищо против 😀 . Дългият договор, който ще подпишете или не, ако ми се доверите безрезервно, е просто един вид застраховка, както за мен, така и за вас.

Всичко това важи разбира се, само при условие, че не променяте вида на получените снимки! Все пак аз полагам доста труд за да придобият те визията, която желая и би ми било крайно неприятно да ги видя публикувани някъде с направени допълнителни корекции. Тук вече претенциите ми относно авторското право са безапелационни!

Ами това е. Няма смисъл от повече тълкувания и дълги писаници по темата. Хора сме и нека пазим човешкото в нас колкото може!. 😉

dogovor

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − = fifteen